Oorsprong

 

Oorsprong1 “Churrasco” is een eeuwenoude traditie in Rio Grande do Sul, Zuid-Brazilië. Rond 1800 werd het Zuiden van Brazilië overspoeld door Europese immigranten. Deze kolonisten bleken uitstekende ruiters en veeboeren te zijn, en werden al snel succesvolle veehandelaars. De vrouwen teelden groenten en fruit op de vruchtbare grond van de Pampas. Deze cowboys, later gauchos genoemd, hadden een unieke manier om vlees te bereiden : de “churrasco”.

 

Oorsprong2Ze maakten een groot vuur, prikten verschillende soorten gekruid vlees op spiezen die ze dan verticaal in de grond staken naast het vuur. Terwijl het vlees langzaam en zorgvuldig geroosterd werd, zaten de families bijeen en vertelden over hun avonturen in de Pampas. De gauchos draaiden het vlees en sneden er telkens de buitenste stukken af die dan samen met het fruit en de groenten naar believen werden rondgedeeld.

 

Oorsprong3Rond 1900 kwam een ondernemende gaucho op het idee om dit concept te commercialiseren. Zo ontstond de eerste “churrascaria” in het zuiden van Brazilië. Vandaag vind je in heel Brazilië churrascarias, het is een onderdeel van hun cultuur geworden.